HUR ALLTING STARTADE

Insamlingsstiftelsen Zelmerlöw & Björkman Foundation grundades 2013 av Måns Zelmerlöw efter ett besök på en skola i Sydafrika. Han mötte där elever som utstrålade otroligt mycket glädje och hopp, trots dåliga förutsättningar. En tredjedel av eleverna levde med HIV/Aids, många av dem var föräldralösa och levde i total fattigdom, men ändå fanns en sådan glädje; varför viljan att göra mer växte sig stark.

När Måns fick möjligheten att finansiera en av dessa skolor i Sydafrika antog han därför förstås utmaningen. Men han behövde pengar och stöd, och Jonas Björkman blev en perfekt partner i stiftelsen. Båda har på var sitt håll samlat in mycket pengar till välgörenhet men har ofta gjort det med en känsla av ovisshet kring hur pengarna hanterades. Genom att slå ihop sina två största intressen, att sjunga och spela tennis, skapade de stiftelsens enskilt största insamlingsevent, Zelmerlöw & Björkman Invitational. En ProAm-tennisturnering med efterföljande galamiddag och välgörenhetsauktion, som blev startskottet på samarbetet och som har gått av stapeln varje höst sedan dess.

Tack vare våra fantastiska givare och partners har vi under åren kunnat vara med och finansiera skolor i Sydafrika, en lokal organisation Uganda i att förbättra levnadsvillkoren för barn som lever på gatan samt att vi nu efter flera års nära samarbete med lokala aktörer i Kenya stolt kan presentera Kenswed Academy. Kenswed Academy är den första skolan vi byggt i Kenswed-modellen och som vi nu vill färdigställa för att sedan skala upp och starta på fler ställen.

Med din hjälp kan vi skapa en bättre framtid för utsatta barn och ungdomar. Vi vill att de ska få de rätta förutsättningarna för att utveckla sin egen inre drivkraft. Vår vision är att alla barn och ungdomar ska få tillfälle att upptäcka och utveckla sina talanger så att de kan bidra till sin egen och sitt samhälles framtid.

För att kunna göra detta på bästa sätt behöver vi olika typer av partners som genom långsiktiga och hållbara samarbeten ökar effekterna av verksamheten. Att vara partner till ZBF kan se ut på flera sätt och är något vi skräddarsyr tillsammans. Vi välkomnar stora som små företag, privatpersoner och organisationer att vara med och stötta ungdomars möjlighet till utveckling tillsammans med oss på Zelmerlöw & Björkman Foundation.

Hoppfulla hälsningar,
Magdalena, Måns & Jonas

Är du intresserade av att veta mer?

Kontakta vår Generalsekreterare Magdalena Jennstål för att boka ett möte och diskutera hur just du kan vara med och skapa framtidstro hos ungdomar tillsammans med oss!

Jag har under många år arbetat ideellt i flera olika välgörenhetsorganisationer. Ofta med en känsla av otillfredsställelse. Jag visste inte vart pengarna gick eller vad just MIN insats innebar för de barn jag ville hjälpa. Jag hade själv en trygg uppväxt i Lund och får idag göra precis det jag alltid drömt om – att stå på scen. Precis den möjligheten vill jag ge barn och ungdomar, vare sig det gäller barn som är ovanligt duktiga på matte, sport, musik eller något annat. Jag tror på hjälp till självhjälp, att starta något som i längden kan drivas och finansieras helt på plats, utan vår insyn eller med hjälp av våra pengar. Utsatta barn och ungdomar SKA få en utbildning, de SKA få tillfälle att utveckla sina talanger och de SKA visas en väg ut ur sin utsatthet. På så vis tror jag att världen blir en bättre plats för alla att leva i, och därför startade jag min stiftelse.

Måns Zelmerlöw, Zelmerlöw & Björkman Foundation

Jag har under mitt liv mött människor med fullständigt olika förutsättningar, både i Sverige och runt om i världen. När jag ser vilken potential dessa personer har inom sina olika respektive områden så väcks en stark vilja inom mig att se dem utvecklas och blomstra. När Måns Zelmerlöw beskrev sina tankar kring stiftelsen och dess syfte kände jag att det här är precis det jag har väntat på. Nu är jag med och hjälper andra människor att utvecklas. Att få vara med och göra skillnad och dessutom få göra det tillsammans med Måns, det betyder oerhört mycket för mig.

Jonas Björkman, Zelmerlöw & Björkman Foundation